Pages

Followers

Sunday, September 18, 2022

Adakah Kentang Putar Sihat?

 


Sebahagian besar diet anda harus datang daripada buah-buahan dan sayur-sayuran, dan pengambilan kentang putar atau turut digelar kentang tumbuk, membantu anda mencapai matlamat pengambilan sayuran mingguan anda. Jabatan Pertanian A.S. mengklasifikasikan kentang sebagai sayuran berkanji, dan mengesyorkan wanita makan 5 cawan dan lelaki mengambil 6 cawan sayur berkanji setiap minggu. Kentang tumbuk sudah tentu boleh menyumbang kepada diet yang sihat dan menawarkan beberapa kelebihan pemakanan, tetapi anda harus mengikuti kaedah penyediaan yang sihat untuk mengelakkan pengambilan terlalu banyak lemak tepu.

Pecahan Makronutrien 

Secawan kentang tumbuk buatan sendiri yang dibuat dengan susu mengandungi kira-kira 175 kalori. Kebanyakan tenaga ini datang daripada kandungan karbohidrat kentang -- setiap cawan mengandungi 37 gram jumlah karbohidrat, termasuk 3 gram serat makanan. Karbohidrat ini akan membekalkan anda tenaga untuk menyemarakkan hari anda, dan serat makanan akan membantu melawan sembelit dan membantu anda berasa kenyang selepas makan. Kentang tumbuk juga mengandungi sedikit protein -- 4 gram setiap cawan -- dan kira-kira 1 gram lemak. Jika anda menambah mentega atau marjerin pada kentang anda, anda akan meningkatkan kandungan lemaknya, dengan setiap sudu teh menambah kira-kira 4 gram lemak ke dalam hidangan anda. 

Potasium 

Kentang tumbuk memberi manfaat kepada kesihatan anda kerana ia menawarkan sumber kalium yang kaya. Setiap cawan kentang tumbuk menyediakan 622 miligram kalium, atau 13 peratus daripada pengambilan harian anda yang disyorkan, menurut Pusat Perubatan NYU Langone. Potassium menyuburkan saraf dan otot anda untuk membolehkan pengecutan otot, dan juga membantu mengekalkan keseimbangan cecair badan anda. Mengambil kalium juga membantu menurunkan tekanan darah anda dan mengurangkan kepekaan badan anda terhadap garam, jadi makanan yang kaya dengan kalium mungkin memberi manfaat terutamanya kepada mereka yang menghidap tekanan darah tinggi.


Vitamin B6 

Mengambil kentang tumbuk juga meningkatkan pengambilan vitamin B6 anda, atau pyridoxine. Vitamin B-6 membantu menyokong metabolisme anda -- ia mengaktifkan lebih daripada 100 enzim, termasuk protein yang terlibat dalam memetabolismekan protein, lemak dan karbohidrat. Ia juga mengawal sistem imun anda untuk membantu mengekalkan kesihatan anda dan membantu anda menghasilkan neurotransmitter -- keluarga bahan kimia yang diperlukan oleh sistem saraf anda untuk berfungsi. Makan secawan kentang tumbuk meningkatkan pengambilan B6 anda sebanyak 0.49 miligram dan menyediakan 38 peratus daripada pengambilan harian anda yang disyorkan, menurut Pejabat Makanan Tambahan. 

Menyediakan Kentang Putar Sihat 

Tinggalkan susu berlemak dan langkau mentega atau marjerin untuk membuat kentang tumbuk yang lebih sihat. Sebaliknya, cuba gunakan susu tanpa lemak dan tambahkan tekstur berkrim dengan yogurt Yunani rendah lemak tanpa rasa atau keju kotej tulen -- kedua-dua pilihan mengandungi sedikit atau tiada lemak, tetapi meningkatkan kandungan protein kentang anda. Tambah rasa dengan menghias kentang anda dengan pasli atau bawang hijau, atau hidangkan kentang anda dengan cendawan tumis dan lada benggala.

No comments:

Post a Comment

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot